2019 TRAFİK CEZALARI VE KURALLARI

 

 

    2019 TRAFİK CEZALARI VE KURALLARI


Trafik probleminin yoğun olduğu kalabalık şehirlerde her dört araç kullanıcısından biri mutlaka cezaya maruz kalmaktadır. Kırmızı ışıkta geçme, hız sınırını aşma, hatalı sollama, yanlış park vb. en sık yaşanan ceza nedenleri arasında gelmektedir. Bu noktadan yola çıkarak trafik cezaları hakkında önemli bilgileri sizler için bir araya getirmeye çalıştık ve çalışmaya da devam edeceğiz. Karayolları Trafik Kanunu’nda yapılan değişikliğin TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilmesiyle trafik cezalarına gelen zam oranları da belli olmaya başladı. 1 Ocak 2019’dan itibaren uygulanacak trafik cezası miktarları da yeniden hesaplandı.


Türkiye'de her gün onlarca insan, trafik kazalarında ölmektedir. Trafik kazalarını ve trafik kazalarını önlemek için belirli bir sıradaki trafik kurallarına uyum sağlayabilmesi için artışlar yapılmak zorunda kalındı. Trafik kurallarına uyulmamasından dolayı trafik kazalarını önlemek ve trafikte belirli bir düzen oluşturmak için trafik cezalarının ücretleri artırılmıştır. Karayoluna, trafiği tehlikeye sokacak ve engelleyenlere, trafik işaretlerine zarar verenlere yönelik cezalarda artırılmıştır. İnsanların hatalardan kaçınması ve tekrarlamaması için uygulamaya koyulan trafik para cezaları son dönemde caydırıcılığını kaybetmesinden dolayı trafik cezalarının tutarlarında güncellemeye gidilerek yeni ceza miktarları arttırılmasını sağladı. Yeni yasa ile bazı cezaların oranı %1000 arttırılarak caydırıcılığı amaçlanıyor. Trafik kuralları hayat kurtarır sözü gerçekten de doğrudur. Sürücülerin, yayaların, sürücü olmaya hazırlanan adayların son derece dikkatli olmasını ve mutlaka bu kuralları bilmesi gerekir. Ayrıca bu kuralları alışkanlık haline getirmesi de oldukça önemlidir.

İşte belirlenen cezalardan bazıları şunlardır;

·              Hız sınırını %10-30 aşmak - 235 TL

·              Hız sınırını %30-50 aşmak - 488 TL

·              Hız sınırını %50 aşmak - 1,002 TL

·              Alkollü araç kullananlar ilk yakalanmada - 1.002 TL

·              Alkollü araç kullananlar ikinci yakalanmada - 1.256 TL

·              Alkollü araç kullananlar üçüncü ve daha sonraki yakalanmalarda - 2.018 TL

·              Taşıma sınırı üstünde yolcu almak - 85 TL

·              Takip mesafesine uymamak - 108 TL

·              Şerit izleme ve değiştirme kurallarına uymamak - 108 TL

·              Zorunlu trafik sigortası olmadan trafiğe çıkmak - 108 TL

·              Otobüs, tramvay ve taksi duraklarında beklemek, hatalı park - 108 TL

·              Emniyet kemeri zorunluluğu olan araçlarda emniyet kemeri kullanmamak - 108

·              Kavşaklara geldiğinde yavaşlamamak ve kavşak geçiş önceliği kuralına uymamak - 108 TL

·              Engelli park alanına park etmek - 216 TL

·              Muayenesiz araç kullanmak - 235 TL

·              Yasak alanda sollama yapmak - 235 TL

·              Kırmızı ışık kuralına uymamak - 235 TL

·              Seyir halinde cep telefonu kullanmak - 235 TL

·              Geçmenin yasak olduğu yerlerde önündeki aracı geçmek - 235 TL

·              Öndeki aracı geçerken geçme kurallarına aykırı davranmak - 235 TL

·              Tescilsiz araçla trafiğe çıkmak veya süresi bittiği halde kullanmak - 235 TL

·              Yönetmeliğe aykırı plaka takmak - 412 TL

·              Plakanın okunmasını engelleyecek değişiklik yapmak - 412 TL

·              Emniyet şeridini ihlal etmek - 1.002 TL

·              Görevli olmayan araçlarda çakarlı lamba kullanmak - 1,002 TL

·              Trafik belgesi ve tescil plakası olmadan karayoluna çıkmak - 1.002 TL

·              Araçta teknik değişikliğin çevredekileri rahatsız edecek derecede gürültü çıkaracak özellikte olması - 1.002 TL

·              Plakasız trafiğe çıkmak - 1.698 TL

·              Ehliyetsiz araç kullanmak - 2.018 TL

·              Uyuşturucu veya alkolün kandaki miktarını tespit amacıyla, kollukça teknik cihazlar kullanılmasını kabul etmemek - 2.869 TL

·              Sahte plaka takmak - 5.000 TL

·              Karayollarında trafiği tehlikeye sokacak şekilde drift atmak - 5.010 TL

·              Uyuşturucu veya uyarıcı madde alarak araç kullanmak - 5.167 TL

·              Yetki olmadan plaka basmak - 10.000 TL

·              Geçici tescil belgesi düzenlemek - 17.065 TL


Trafik kurallarının ihlal edilmesinden ötürü uygulanan para cezaları, ceza kesilen kişiye tebliğ edildiği tarihe yakın bir ay içinde mutlaka ödenmelidir. Bir aylık sürenin sona ermeden, 15 gün içinde ödeme yapılırsa %25 ceza indirim puanı söz konusu olur.


Karayollarında sürekli olarak yapılan denetlemeler sonucunda kimi zaman trafik kurallarını ihlal ettiği gerekçesi, kimi zamanlarda ise istenen şartların tamamlanmıyor olmasından dolayı kişilere para cezası verilmektedir. Ancak, kişilere yapılan cezai işlemler her zaman için trafik kontrol noktalarında yapılmayabilir. Radar sistemleri ya da MOBESE kameraları üzerinden de kişilere ceza yazılabildiğinden dolayı, bireylerin oldukça dikkat etmesi gerekmektedir. Ancak, farklı alanlardan gelen cezalar için kişilerin itiraz hakkının olduğunu da unutmamalıdır.


Trafik cezalarına itiraz etmek isteyen kişilerin sadece gerekli belgeleri ibraz etmesi yeterli olacaktır. İtiraz için yapılacak olan başvuru işlemlerinde herhangi bir ücret yani bedel alınmamaktadır. Ancak, yapılacak olan haksız itirazlar ya da mahkeme tarafından olumsuz bir karar verilmesi durumunda, hem itiraz işlemlerine hem de mahkeme masraflarının kişiler tarafından ödeneceği unutulmamalıdır. Kişiler yapacakları itirazlarda doğrudan dilekçe ile başvuruda bulunmalıdırlar.


Trafik cezası gıyapta plakaya ve trafik memurunun yüz yüze ceza yazması olmak üzere 2 farklı şekilde kesiliyor. Eğer trafik cezası gıyapta kesilmişse, itiraz süresi cezanın tebliğ edildiği tarihinden itibaren 15 gündür. Ancak trafik memurunun yüz yüze kestiği trafik cezalarında tebliğ tarihi aynı gündür ve 15 günlük itiraz süresi hemen başlar. Trafik cezalarına itirazlar 15 gün içinde Sulh Ceza Mahkemesi'ne yapılır. İtirazlarda dava dilekçesi, Trafik İdari Para Cezası Karar Tutanağı fotokopisi, Trafik İdari Para Cezası Karar Tutanağı Tebligatı fotokopisi, ruhsat fotokopisi, kimlik ve ehliyet fotokopisinin ibraz edilmesi gerekir. İtirazlarda herhangi bir mahkeme görülmez. Karar, dosyanın incelemesinin ardından verilir.


Trafik cezalarını ödeme işlemleri;

Trafik cezaları internet üzerinden online ya da belirli kurumlar yoluyla nakit olarak ödenebilir. Sistemde ayrıca, motorlu taşıt sorgulaması ve kredi kartıyla ödeme, kredi kartıyla ödeme bilgisi sorgulama, motorlu taşıtlar vergisi hesaplama ve kasko değerleri gibi birçok seçenek yer almaktadır. Plaka, TC kimlik numarası veya vergi kimlik numarası ve tescil tarihini girerek sorgulama yaptıktan sonra ödeme işlemine geçebilirsiniz. Gelir İdaresi Başkanlığı’nın İnternet Vergi Dairesi’nin resmi internet sitesinden kredi kartıyla yapılan trafik cezası ödemesinde sırasıyla şu yol izlenmelidir:


1.İnternet sitesinde açılan ekrana plakayı yazın.

2.T.C. kimlik veya vergi numaranızı girin.

Tescil tarihini yazarak “tamam” tuşuna basın.

Kredi kartı bilgilerinizi girerek ödeme yapın.

Ödemenizi kredi kartıyla yapacaksanız, 02:00-22:00 saatleri arasında sistemi kullanabilirsiniz. Trafik cezası, vergi daireleri, PTT şubeleri ve banka şubeleri yoluyla nakit olarak da ödenebilir.


HAYAT KURTARAN TRAFİK KURALLARI


Trafik kurallarına uyulmaması durumunda sürücü trafik polisi tarafından cezaya çarptırılır. Bunun ötesinde ise kendi hayatını riske atmış olur.

İşte mutlaka bilinmesi gereken trafik kuralları;

1. Sağa Dönüşte Dikkat; Araç kullanırken eğer sağa dönüş yapmanız gerekiyorsa ve çok yönlü bir yol ise mutlaka öncelik karşıya geçen yaya aittir. Trafik ışığı yoksa sağa dönüşünüzde ışık yeşil de yansa öncelik yayalarındır.

2.Alkollü Araç Kullanmayın; Alkol, dikkat ve algı bozukluğuna yol açmaktadır. Bu nedenle alkol aldıktan sonra araba kullanmak sürücü ve araç içinde bulunan yolcular için tehlikelidir.

3. Araç Takip Mesafesine Dikkat Edin; Seyir anında önünüzdeki araçla belli bir mesafede gitmeniz güvenlik açısından önem kazanmaktadır. Özellikle yağışlı zamanlarda önünüzdeki araçla aramızda mesafe koymakta fayda vardır.

 

4. Tabelalara Bakın; Yolda seyir halindeyken aynı zamanda tabelaları ve uyarı levhalarını kontrol etmek sizin önlem almanızı kolaylaştıracaktır. Örneğin bu levhalar sizin ters yola girmenizi ya da tümseklerden yavaşça geçmenizi sağlayacaktır. Trafiğe çıkan her sürücünün bilmesi gereken trafik levhalarını mutlaka bilmelisiniz.


5. Korna Çalmayın; Ülkemizde korna çok bilinçsizce kullanılmaktadır. Sadece uyarı amaçlı olan kornalar kullanın.


6. Yaya geçitleri; yaya geçitleri ışık olmayan yerlerde güvenlik sağlamaktadır. Bu nedenle araç kullanırken yaya geçidi gördünüz yerde yavaşlayıp, yayaya yol vermeniz gerekmektedir. Bu durumda arkadan gelen korna seslerine aldırış etmeyin.


7. Hız Limitlerine Dikkat Edin; Hız sınırları, Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından belirlenmiştir. Bu limitler bulunduğunuz yola göre değişim göstermektedir. Kazaları önlemek için alınan bu hız limitlerine uyunuz.


8. Şerit Kullanımı; Şeritlerin kullanım amaçlarını bilmek gerekmektedir. En sağda bulunan şerit güvenlik şerididir ve acil durumlarda kullanılması için daima boş bırakılması gerekir. Orta hızda giden sürücüler sağ şeridi kullanmalı, hızlanmalı ve şerit değiştirmek için ise sol şerit kullanılmalıdır.


9. Hatalı Sollama; Önünüzdeki araç yavaş ilerliyor olabilir ama ortamın güvenli olup olmadığından emin olmadan sollama yapmayınız.


10. Emniyet Kemeri; Önem vermemiz gereken konulardan bir tanesi de emniyet kemerini, trafiğe çıktığımız zaman takmamızdır. Kendiniz ve araç içinde bulunan yolcuların güvenliği için mutlaka emniyet kemerlerinizi takınız. Unutmayın ki ehliyet kemeri takmak çok önemlidir.


 

      UNUTMAYIN! TARAFİK KURALLARI HAYAT KURTARIR.