ARABA ALIM-SATIMI, HASAR KAYDI VE SİGORTA İŞLEMLERİ

ARABA  ALIM-SATIMI, HASAR KAYDI VE SİGORTA İŞLEMLERİ


Araba kaydı ve sigorta işlemi ile ilgili herkesin kafasında çeşitli sorular var. 2019’da Araba kaydı ve sigorta ile ilgili gerekli tüm adımları sizler için derledik ve araba ve sigorta  ile alakalı tüm sorularınızın cevaplarını vermeye çalışacağız. Araba ve sigorta işlemlerini yaparken gerekli olan adımlar nelerdir? Sigorta ve ikinci el araba alma işlemleri hakkında güncel bilgileri sizler için yazımızda bir araya getirmeye çalıştık ve çalışmaya devam edeceğiz. Araba kaydı aracın sigorta ücreti hakkında merak edilenleri yazımızın devamından öğrenebilirsiniz.

 

Araç Alış Satış İşlemleri;

Araçlar insanların gündelik yaşamlarını kolaylaştırmanın yanında aynı zamanda da iyi bir yatırım aracı işlevi olarak da yer alır. Bu sayede araç ticareti sürekli olarak gerçekleştirilmekte ve alım satım işlemleri de devamlı olarak kendini göstermektedir. Bu tür bir ticaretin meydana gelmesini sağlayan sebepler arasında araç yenileme ya da hurdaya çıkan araçların daha kaliteli modellerini alma gibi nedenler bunun yanı sıra paraya ihtiyaç gibi durumlardan ötürü de araç sahiplerin satış ilanını vermeleri durumu ortaya çıkarmakta olup; piyasadan daha ucuz fiyata olan kullanılmış araçlar da alıcılarını daimi bir şekilde bulabilmektedir.Araç alımı işlemi dahilinde aracın satın ve alımı işlemi gerçekleşmeden önce aracın kontrolleri muhakkak yapılması gerekir. Araç ile ne kadar yol yapıldığı da aynı zamanda kontrol edilmektedir. Aynı zamanda aracın herhangi bir noktasında hasar olup olmadığına dair incelemeler de yapılmalıdır. Bu sayede de aracın noter huzurunda el değiştirdiği ya da satın alındığına dair resmi belgeler imzalanacak olup; aracın kısa süre içerisinde belirlenen tutar karşılığında yeni sahibine verileceği durumlar da ortaya çıkabilmektedir.

 

Aracı satışa çıkarmaya dayalı bir süreç içerisinde olacak olan araç sahiplerinin araba hakkındaki tüm bilgileri alıcı adaylarına sağlaması gerekmektedir. Arabanın genel durumu ve yapılan yol hakkında bilgiler verilmelidir. Sonrasında da iki taraf tutar konusunda hemfikir olmalı ve satış işlemleri resmi olarak başlatılmalıdır. Bu sayede de noter dahilinde yapılacak olan araç satımı işlemlerine dayalı olarak kişiler yeni araçlarına ulaşmış olacaklardır.

 

Ruhsat başvurusu için yapmanız gereken ise, ilk olarak aldığınız araca trafik sigortası yapmanızdır. Trafik sigortası  yaptırdıktan sonra herhangi bir trafik tescil müdürlüğüne gitmeniz gerekir. Geçici ruhsatınızı ilgili memura vererek asil ruhsatınızı alabilirsiniz.

 

Noterde Araba Satışına Engel Olabilecek Durumlar;

1.Mtv Borcu

2.Trafik Cezası

3.HGS BORCU

4.OGS BORCU

5.Araç Fenni Muayenesi

6.Banka Hacizi Veya Rehini

7.Araç Üzerinde Hak Mahrumiyeti Haciz

8.Yeni araç alırken plaka değişikliği

9.Yeni araç alırken plaka değişikliği yapmak için satın alacağınız aracın plakalarını notere götürüp aracınızın satışını almanız gerekiyor. Sonrasında da noter size yeni plaka bilgilerinin olduğu bir evrak verecektir. O evrak ile bulunduğunuz veya ikamet ettiğiniz ilçenin şoförler esnaf odasına noterden aldığınız elinizdeki evrak ile giderek yeni plakanızı mutlu bir şekilde alabilirsiniz.

 

2019 Güncel noter araç satiş ücretleri;

2019 yılı ile birlikte araç alacaklar noter harçlarını zamlı fiyatlar ile yapacak. 2019 yılı araç satış noter ücreti 224.05 TL olarak belirlendi. Noter harçlarının fiyatlandırılması harç evrak bedeli 148.50 TL, noter ücreti 54 TL son olarak belge baskı ücreti 22 TL şeklinde yapılmaktadır. Bunun toplamında 224.05 TL gibi bir fiyat karşımıza çıkmaktadır. Bunun yanı sıra 43 TL plaka değiştirmek isterseniz ekstra bir ücret ödemeniz gerekmektedir.

 

Araç Hasar Kaydı ve Sorgulaması;

Hasar kaydı bir aracın başından geçmiş olan kazalar neticesinde araçta ortaya çıkan hasarların tamamını ifade eder. Bu hasarlar sigorta şirketleri tarafından yaptırılmakta ve kullanıcıya teslim edilmekte olup, aracın görünümünde herhangi bir sorun olmasa dahi mevcut hasar kayıtlara geçmektedir. Şunu hatırlatmakta fayda var; sigorta yaparken aracın hasarına göre aracın sigortası daha yüksek fiyatlarda karşınıza çıkabilir.

 

Hasar kaydının biraz daha ağırına ise pert diğer bir tabirle ağır hasar kaydı denilmektedir. Pert, sigortalı aracın %65 'inin veya daha fazlasının hasara uğraması ya da onarım masraflarının sigorta değerine yaklaşması demektir. Kullanılamaz hale gelen araçların hasarları giderilemediğinden dolayı kayıtlarda pert olarak geçmektedir.

 

 

Araç hasar kaydı sorgulama ikinci el araba alım satım işlerinde sıkça kullanılan bir işlem olmaktadır. Araç sorgulama işlemi yapabilmek için e-Devletden yararlanabilirsiniz. Aracın herhangi bir hasar kaydının olup olmadığı ve herhangi bir kazaya      karışıp karışmadığı araç hasar kaydı sorgulama yapılarak öğrenilebilmektedir. Araç sorgulama işlemi e-Devlet üzerinden e-Devlet şifresi ile yapabilirsiniz.



 

Turkiye.gov.tr adresinden erişim sağlanabilen e-Devlet sisteminde sisteme giriş sayfasında “e-Devlet şifresi ile giriş”, “mobil imza ile giriş”, “elektronik imza ile giriş” ve “T.C. kimlik kartı ile giriş” yöntemlerinden herhangi birisini kullanabiliyorsunuz. Sisteme giriş yaptıktan sonra e-hizmetler seçeneğindeki Emniyet Genel Müdürlüğü’nün online araç sorgulama ekranından sadece araç plaka bilgisini girerek aracın tüm yasal ve güncel bilgilerine ulaşabilmek mümkün olabilmektedir. Hasar kaydına ulaşmak için en iyi kaynak SBGM’dir. SBGM resmi web sayfasında T.C. kimlik numaranızı ve aracın plakasını yazarak hasar kaydı durumu hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.


Yeni kayit (faturali) tescil işlemi yapilacak araçlar:

1- Fatura ve faturayı düzenleyen bayinin yetki belgesi,

2- Uygunluk belgesi

3- Zorunlu mali sorumluluk sigorta poliçesi

4- Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) ödeme belgesi,

5- Nüfus cüzdanı,

6- Şoförler odasından alınan araç tescil dosyası,

7- Sadece ÖTV’den muaf olan araçlar için araç özelliklerine ve sahibinin kimlik bilgilerine göre doldurulmuş şoförler odasından alınan iki adet araç trafik tescil ve müracaat işlem formu (EK-1),

8- Araç tüzel kişilik adına tescil edilecek ise ticaret sicil gazetesi, oda sicil kaydı ve imza sirküsünün, ibraz edilmesi gerekmektedir.

 

Arabanızı sattınız ve yine araba alacaksınız diyelim; o zaman sigortalarınızı iptal ettirmeyin, dondurun. Çünkü bir önceki arabanızda 4 ay binip sattınız, yenisini aldığınızda araç değişikliğine giderseniz eğer yeni aracınızda 8 ay sonra bir yılı doldurmuş olup kazanız yoksa hasarsızlık alacaksınız ve varsa kademeniz (indiriminiz) yükselecek. Ama kapattırma durumunda o 4 ay boşa gidecektir.  Noter’de araç satışı yapılırken araç devir ücretini alıcı ödemesi gerekmektedir. Satıcı herhangi bir noter ücreti ödemesi söz konusu degildir bilginize.Trafik cezalarınızı ödemeden notere asla gitmeyin!Burada zaman kaybedilmemesi açısında önemli olan husus şudur. Araç üzerinde bir rehin benzeri bir tedbir var ise kaldırılması gerekmektedir. Eğer araç satış bedeli banka havalesi veya EFT yolu ile alıncak ise alıcının hesabınıza parayı göndermesini beklemeniz ve hesabınızda araç satış bedelini gördükten sonra noter görevlisine araç bedelini aldığınızı beyan etmeniz gerekmektedir.

 

Kişilerin yeni bir araç sahibi olduklarında sahip olabilecekleri 2 sigorta çeşidi bulunur. Sigorta çeşitlerinden biri Karayolları Trafik Kanununca zorunlu kılınan trafik sigortasıyken bir diğeri isteğe bağlı olan kasko sigortasıdır.

 


Trafik sigortası;Trafik sigortası her araç sahibi için zorunludur. Her yıl da yenilenmesi gerekmektedir. Bu sigortayı yaptırmadığı tespit edilen araçlar kesinlikle trafiğe çıkamazlar. Trafik şubesinin garajında bekletilen aracı almak için zorunlu trafik sigortasını yatırarak gerekli belgeleri beyan etmek gerekir. Trafik sigortası herhangi bir hasar durumunda karşı tarafa verilebilecek bedeni ve maddi zararları güvence altına almaktadır.  Zorunlu olmasının sebebi de budur. Zorunlu trafik sigortası herhangi bir hasar durumunda karşılıklı tarafların kusurlarına bakarak zararı karşılar Aracınızı hem trafikteki risklerden hem de çevresel risklerden korumak için zorunlu trafik sigortası ve kasko yaptırmalısınız. Karşı aracın içindeki kişilerde oluşan zararlarda da zorunlu trafik sigortası geçerli olup, ölüm dahil her türlü durumu karşılar.

Trafik sigortası yasal olarak zorunlu olduğundan mutlaka yaptırılmalı ve trafik sigortası olmadan trafiğe çıkılmamalıdır.Trafik Kanunu’na göre, zorunlu trafik sigortası yalnızca Türkiye sınırları içinde geçerlidir, sizi yurt dışındaki risklere karşı korumaz. Trafik sigortası poliçenizin yurt dışında da geçerli olması için, Yeşil Kart Trafik Sigortası uygulamasından faydalanabilirsiniz.  Zorunlu trafik sigortası olmayan ya da süresi sona ermiş araçlar görüldükleri yerde trafiğe çıkması engellenecek şekilde işlem yapılır (bağlanır). Her araç sahibi zorunlu trafik sigortasını yaptırmak ve sigorta süresi sona ermeden yeniletmekten sorumludur.  Buna karşılık kasko sigortası zorunlu değil isteğe bağlıdır.Zorunlu trafik sigortası yaptırmış olarak trafikteki ve diğer risklere karşı sizi korumayacağından mutlaka zorunlu trafik sigortasına ek olarak kasko sigortası da yaptırmalısınız.

 

2019 yılı trafik sigortası teminatlarına göre, otomobiller için belirlenen araç başına teminat tutarlarını aşağıda bulabilirsiniz:

 

Maddi Hasar

Araç Başına Limit    36.000 TL

Kaza Başına Limit   72.000 TL

 Sağlık Giderleri

Kişi Başına Limit      360.000 TL

Kaza Başına Limit   1.800.000 TL

Ölüm ve Sakatlanma

Kişi Başına Limit      360.000 TL

Kaza Başına Limit   1.800.000 TL

Trafik Sigortası Hesaplama;

Sigorta şirketleri her bir araç için farklı tarifeler oluşturmaktadır. Bu tarifelerde trafik sigortası primlerini etkileyen birden fazla faktör bulunmaktadır.

Aracın bağlı olduğu il,

Aracın marka/modeli,

Aracın yaşı,

Aracın yolculuk sıklığı ve mesafesi,

Aracın büyüklüğü önemli kriterler arasındadır.

Kasko sigortası;

Kara taşıtları sigortası ya da kısaca kasko; bir aracın kaza geçirmesi, yanması, çalınması veya çalınmaya teşebbüs edilmesi sonucu oluşabilecek zararları güvence altına alan bir sigorta sözleşmesidir. Trafik sigortasından farklı olarak, poliçe sahibinin kendi aracının hasarını da kısmen veya tamamen karşılanır. Araç kasko sigortası ise isteğe bağlı olarak da yapılabilir. Kapsam alanı olarak trafik sigortasının kapsamı dışında olan pek çok teminat kasko kapsamını içermektedir. Hatalı olan poliçe sahibi ise, kazaya karışan diğer tarafın masrafları trafik sigortası tarafından karşılanır. Hatalı olan taraftaysanız ve kasko poliçeniz yoksa sadece karşı tarafın masrafları ödenir, sizin masraflarınız trafik sigortası dışındadır. Kasko sigortası yaptırarak öncelikle kaza durumunda kendi risklerinizi güvence altına almış olursunuz.


Kasko, başta hırsızlık olmak üzere, yangın, deprem gibi sizin kontrolünüz dışında olan çevresel faktörlere karşı da aracınızı güvence altına alınır. Kasko sigortasına ihtiyaç duyduğunuz ek teminatları da ekleyerek aracınızın güvence kapsamını genişletebilirsiniz. eğer yerine yenisini koymakta zorlanacağınız varlıklarınız varsa mutlaka sigorta yaptırmalısınız.

Siz de aracınızın kayıdını yaptırdıysanız size tavsiyemiz trafik sigortası ve kasko sigortanızı mutlaka yapın.Bu şekilde aracınızı ve bütçenizi güvence altına almış olacaksınız. Kaza ve hasar durumlarında kasko ve trafik sigortası sayesinde büyük maliyetlere katlanmak zorunda kalmazsınız.

 

7/24 hizmet veren Sigorta Destek Hattımızdan yardım da alabilirsiniz.