ARAÇ MUAYENESİ VE PROSEDÜRLERİ

                                                ARAÇ MUAYENESİ VE PROSEDÜRLERİ

Eğer hala araç muayenesi yaptırmadıysanız veya yakın zamanda araç muayenesi yaptıracaksanız bu haberimiz sizin için düzenledik. İşte araç muayenesi hakkında merak edilen tüm bilgiler… Araçların muayenesi, 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununun 34. maddesi gereğince mecburiyet haline gelmiştir. Trafiğe çıkan motorlu ya da motorsuz araçların yolcu ve trafik güvenliliğine uygun nitelikleri taşıyıp taşımadığının kontrol edilmesidir. Araç muayene işlemleri yasal zorunluluktur.  Trafik muayenesinin trafikteki amacı taşıtların kusurlarının giderilerek bunların sebep olacağı kazaların önüne geçmektir. Aracınızı muayeneye götürürken ilk yapmanız gereken öncelikle randevu almaktır. Artık randevusuz muayene yapılmamaktadır. Muayene randevunuzu çevrimiçi olarak TÜVTÜRK’ ün bunun için açtığı şu siteden veya 0850 222 88 88 no’lu çağrı merkezini arayarak alabilirsiniz. Otomobilinle sorunsuz bir şekilde trafiğe çıkmak istiyorsan yetkili bir istasyona gidip mutlaka periyodik muayene yaptırman gerekmektedir. Araba satışı için de muayenenin yapılmış olması şartı aranmaktadır. Çünkü muayene tarihi geçmiş araçların satışına izin verilmiyor. Bu nedenle kullanım şekli ne olursa olsun tüm otomobillerin ilk üç yaş sonunda ve sonrasındaki her iki yılda bir muayeneye girmesi mecburiyeti bulunuyor.

 

Muayeneye gitmeden önce aracınızın borcunu kontrol etmenizde fayda vardır.  Borcu olan araçlar muayene edilmemektedir. Trafik borcunuzu e-devlet üzerinden,  OGS kaçak geçiş cezanız varsa KGM ihlal sorgulama sayfasından da sorgulatabilirsiniz. Hususi (binek) otomobiller ve her türlü römorkları: Hususi (binek) otomobiller ile bunların her türlü römorkları, ilk üç yaş sonunda ve devamında her iki yılda bir, resmi otomobiller ile bunların her türlü römorkları, ilk iki yaş sonunda ve devamında yılda bir, lastik tekerlekli traktörler ile bunların her türlü römorkları, ilk üç yaş sonunda ve devamında üç yılda bir, İki veya üç tekerlekli araçlar ve her türlü römorkları: İki veya üç tekerlekli araçlar ve bunların her türlü römorkları, ilk üç yaş sonunda ve devamında iki yılda bir, diğer bütün motorlu araçlar ile bunların her türlü römorkları, ilk bir yaş sonunda ve devamında yılda bir periyodik muayeneye tabi tutulur.

Araç Muayenesinde Yanınızda Bulundurmanız Gereken Belgeler Şunlardır;

Aracınızın muayene edilebilmesi için geçerli bir de egzoz sürüm ölçümüne sahip olmalısınız. Bu belgenin olmaması “ağır kusur” sayılmaktadır. Buna dikkat ederek hareket edelim. 1 Ocak 2019 tarihi itibariyle egzoz ölçüm fiyatı 65 TL, Genel muayene randevusu alırken bu ölçümü de yaptırmayı seçebilmektesiniz. Muayene için yanınızda götürmeniz gereken belgelerin başında TC Kimlik numaranızın olduğu herhangi bir kimliğin ( nüfus cüzdanı, ehliyet, pasaport) yanında “Ruhsat” geliyor. Eğer devir durumu varsa noterden verilen ve tarihi dolmamış geçici araç tescili belgesini de mutlaka götürmelisiniz.

2019 Araç muayene bedeli; Muayene ücretleri otomobiller, minibüsler, kamyonetler, özel amaçlı taşıtlar, arazi taşıtları, römork ve yarı römorklar için 279,66 TL. Motosikletler, motorlu bisikletler römorklu veya römorksuz traktörler için 142,78 TL. Otobüs, kamyon çekici ve tankerler içinse rakam 377,60 TL olarak belirlenmiştir.

Bir muayene ortalama iki saat sürmektedir. Öncelikle sıra makinesinden sıra alınız. Belgelerinizle birlikte görevlilerin sizi çağırmasını bekleyeceksiniz. Muayene sırasında hem otomobillerde hem motosikletlerde birçok detaylı kontrol yapılmaktadır.  Muayeneniz bittikten sonra belgelerinizin eksik olup olmadığını kontrol etmenizi tavsiye ederiz. Eskiye oranla daha pratik ve zahmetsiz hale getirilen araç muayeneleri LPG’li araçlar için de büyük önem taşımaktadır. Bu yılki muayenede LPG’li araçta sızdırma sorunu saptandıysa, sorunu giderip kontrollerinizi tamamladıktan sonra bile bir sonraki yıl aynı dönemde muayene yaptırmanız zorunlu hale gelmektedir. Aracınızı ticari olarak da kullanıyorsanız, muayeneyi yılda 1 kez yaptırmanız gerekiyor. Hem sizin hem de taşıdığınız yolcu ya da yüklerin güvenliği adına uygun görülen bu uygulamanın yararlı bir yaklaşımın neticesi olduğunu bilmelisiniz. LPG’li araç muayene döneminizi kaçırdığınız da, aracınızın yaşına ve eksik muayene süresine göre belirlenen miktarda ceza ödemeniz gerektiğini de kesinlikle unutmayın.

 

Muayene sırasında yanınızda mutlaka bulundurmanız gereken belgelerden biri eksik olduğu anda araç muayenenizin yapılmayacağını mutlaka aklınızdan çıkarmayın. Her araç için istenen standart belgeler; Ruhsat, trafik sigortası ve muayeneye götürdüğünüz araç sizin değilse Vekâlet Belgesi’dir. LPG’li araçlarda, bu belgelere ek olarak “Yakıt Sistemi Montaj Belgesi’ni “yanınızda bulundurmanız ve LPG tankının üzerinde yer alan etiket bilgilerinin de okunur olmasına dikkat etmeniz gerekmektedir.. Aracın kusur veya ağır kusurundan dolayı muayeneden geçememesi durumunda, araç sahibine 1 ay içerisinde eksiklerini gidermesi için ikinci bir muayene hakkı verilir. Bu muayeneden herhangi bir ücret alınmamaktadır. Muayene için tanınan 1 aylık süre içinde aracı muayeneye götürmemeniz durumunda ise araç bu hakkı kaybeder ve yeniden ücret ödemek zorunda kalırsınız. İkinci muayeneden de kalan araçlar için ise yeni muayene için ücret ödemek zorunludur.

Muayene bittikten sonra aracınızı ve raporunuzu muayeneyi yapan teknisyenden teslim almanız gerekmektedir. Aldığınız raporda 3 ayrı neticeyle karşılaşabilirsiniz. İstasyonlarda muayene ücretleri nakit olarak tahsil edilmektedir. Muayenesi geciken araçlardan her ay için yüzde beş gecikme ücreti alınmaktadır.

1- Kusursuz:

Aracınızın kusursuz çıkması durumunda muayene raporunuz kabul edilerek bir sonraki muayene tarihiniz belirlenmiş olur. Raporunuzu bir sonraki muayeneye kadar saklamanızda fayda vardır.

2- Hafif Kusurlu:

Aracınızın “Hafif Kusurlu” çıkması durumunda muayene raporunuz kabul edilir ve bir sonraki muayene tarihiniz bu şekilde belirlenmiş olacaktır. Ancak çıkan hafif kusurları en kısa sürede düzeltmenizde de fayda vardır.

3-Emniyetsiz veya Ağır Kusurlu:

Aracınızın “Emniyetsiz veya Ağır Kusurlu” çıkması durumunda, eksiklikler tespit edilerek bu problemlerin giderilmesi istenmektedir. Sorunlar giderilmediği sürece de raporunuz tamamlanmış olarak sayılmaz. Eksikleri giderdikten sonra en geç 1 ay içinde 1 kereye mahsus ücretsiz muayene tekrarı yaptırabilirsiniz.

Aracınızı muayeneye götürmeden birkaç gün önce araç muayene randevusu almanız gerekir. Yoğunluk oluşmaması ve araç sahiplerinin gecikme cezası ile karşı karşıya kalmaması için TÜVTÜRK randevu alma sistemi; 194 sabit, 2 motosiklet ve 73 gezici istasyon hizmet vermektedir. TÜVTÜRK'den telefon veya İnternet sitesi üzerinden alacağınız tüm randevular ücretsiz olarak faydalanabilmektesiniz.  www.tuvturk.com.tr üzerinden plaka numarası, ruhsat seri ve sıra numarası yazarak ve randevu almak istediğiniz istasyonun bağlı bulunduğu şehri seçerek randevu alabilirsiniz. Ayrıca TÜVTÜRK randevu telefonu olan 0850 222 88 88 numaralı telefonu arayarak da randevu almanız mümkündür.

Araç muayenesinde araçta olması gerekenler mutlaka olmalıdır. Bunlar; İlk yardım çantası, stepne, üçgen reflektör, süresi geçmemiş yangın söndürme cihazını kesinlikle bulunmalıdır. İlk yardım çantasının içinde tüm malzemeler eksiksiz olmalıdır. Araç muayenesi kanunen zorunlu bir işlem olduğu için kesinlikle yapılmalıdır. Araçlarını satmak isteyen kişiler, eğer muayene yaptırmadılarsa araçlarını satamazlar. Araç muayenesini yaptırmamış olan kişiler, maddi olarak da cezalandırılırlar. Trafik kontrolünde belirlenmesi sonucunda ilk seferde 95 TL ceza kesilmektedir. Ayrıca 10 ceza puanı verilmektedir. İkinci kez tespiti halinde araç trafikten men edilmekte, en geç 7 günlük bir süreç içerisinde de muayenenin yapılması zorunlu hale gelmektedir.

2019 Araç Muayenesi Gecikme Ücreti

Otomobil, Otobüs, Traktör vb. Gecikmesiz

279,66

377,60

142,78

1 Ay Gecikmeli

293,64

396,48

149,92

2 Ay Gecikmeli

308,32   416,30   157,42

3 Ay Gecikmeli

323,74

437,11   165,29

 

 

 

 

 

Muayene süresi geçen araçlardan her ay için muayene ücretinin %5'i oranında gecikme cezası alınır.  Ayrıca muayene süresinin bir gün dahi geciktirilmesi durumunda %5 gecikme cezası uygulanır. TÜVTÜRK tarafından tahsil edilen gecikme tutarları ve gelirleri ise “Gelir İdaresi Başkanlığına” aktarılmaktadır.