ARAÇ BAKIMI NASIL YAPILMALIDIR?

                                                                                                               ARAÇ BAKIMI NASIL YAPILMALIDIR?

Araçların daha güvenli ve uzun ömürlü olmaları amacıyla, araçta yer alan parçaların ve sıvıların belirli dönemsel olarak değiştirilmesi işlemine araç bakımı deniliyor. Araç kullanmak zevkli ve konforlu, ancak bazı durumlarda bizi ekonomik olarak bazen zorladığını da kabul etmek gerekir. Aracınızla olan iletişiminiz ve ondan alacağınız performans, aracınızın özelliklerinden çok, ona nasıl davrandığınızla bağlantılıdır. Araç bakımı, aracın güvenliği kadar aracın dış görünümü için de önem taşımaktadır. Aracınızın hem içte hem de dışta araç temizliğine dikkat etmeniz gerekiyor. Otomobilinin markası ve modeli ne olursa olsun arabası olan herkes, belli aralıklarla araç bakımını yaptırmalıdır. Düzenli araç bakımı, yolculuk güvenliği ve araçtan beklenen performansın tam anlamıyla alınması için önemlidir. Belli aralıklarda yapılması gereken bakımların ve kontrollerin ertelenmesi, araç aksamlarında probleme ve kazaya neden olacağı için ekstra masraf oluşturur. Tüm motorlu taşıtlar belirli aralıklar veya belirli kilometrelerde bakım yaptırmak mecburiyetindedirler. Bu bakım hizmetleri aracın markasına göre değişiklik gösterebileceği gibi bazı model ve yakıt türlerine göre de değişiklik göstermektedir.

 

Yeni araçlar her ne kadar en son teknolojilerle ve en kaliteli malzemelerle üretiliyor olsa bile aracınızı oluşturan parçaların da bir ömrü olmaktadır. Aracınızın parçaları süren kullanımdan sonra zamanla etkisini yitirir. Aracınızı oluşturan parçalar zamanla aşınacağı ve etkisini yitireceği için, ani araç arızası ve arızalara bağlı kaza riskini artacaktır. Bu da hem sizi, hem sevdiklerinizi, hem de trafikteki diğer sürücüleri riske atmış olacaksınız. Bu yüzden marka veya modeli ne olursa olsun her araç düzenli bakıma ihtiyaç duyar. Aracınızda bu tür sorunların olup olmadığını görebilmek için öncelikle kontrol edilmesi ve gerekirse aşınan veya etkisini yitiren parçaların mutlaka yenilenmesi gerekir. Büyük bütçeler ayırarak aldığınız aracınızın dönemsel bakımları yapılmadığı zaman bütçenize, sürüş güvenliği ve sürüş konforuna olumsuz etkileri olacaktır.

Lastik havasının kontrolü, kontak açıldıktan sonra ekran lambalarının kontrolü, araç aynalarının kontrolleri, farların ve elektrikli aksamın kontrolü, havalandırma mazgallarının kontrolü, motor yağı kontrolü, hidrolik yağı kontrolü, diÄŸer sıvı seviyelerinin kontrolü (radyatör suyu, silecek suyu vb.), akü kontrolü, yakıt filtresi, hava filtresi, polen filtresi vb. filtrelerin bakımı, araç fren baskı balata gibi parçaların bakımları yapılması gerekmektedir. Araçta hava, yaÄŸ, polen ve yakıt filtreleri bulunmaktadır.  Düzenli bir ÅŸekilde kontrol edilen filtreler yıpranmaları görüldüğü vakit ve ona göre önlemlerin alınması olası aksaklıkların önüne en baÅŸtan geçilmiÅŸ olacaktır. Düzenli kontrol kapsamında motor yağının deÄŸiÅŸimi, farlar, frenler, ön takım ve lastikler bulunmaktadır. Aracımızı güvendiÄŸimiz bir yerde güvendiÄŸimiz kiÅŸilere emanet etmemiz gerekir. Gerekiyor ise bakımının yine güvendiÄŸimiz bir firmada, iÅŸinde uzman kimseler tarafından gerçekleÅŸtirilmesi gerekir. Bir sene içerisinde 15.000 kilometre doldurulmaz ise yine de bakım yaptırmalısınız. Frenlerin belirli bir ömrü bulunmaktadır. Bu ömür kullanıma göre deÄŸiÅŸmektedir. Bu nedenle periyodik bakımlar fren testlerini içermektedir. EÄŸer aracın fren ömrü dolduysa deÄŸiÅŸtirilmesi gerekmektedir. Ayrıca fren hidroliÄŸi sıvısı da bu testlerde kontrol ediliyor ve gerekli görülürse deÄŸiÅŸtiriliyor.

Otomobilin dizel ise 10.000 kilometrede bir bakım yaptırmanız gerekiyor. Fakat bu mesafeyi bir sene içerisinde kat edemezseniz tıpkı benzinli otomobiller gibi senede bir kere bakım yaptırman gerekecektir. Elektrikli otomobillerde yağ gibi sıvılar bulunmadığı için 500.000 kilometreye kadar ba60.000 kilometre dolduktan sonra debriyajların ihmal edilmemesi gerekiyor. Kimi kullanıcılar 100.000 kilometreye kadar kullanabilirken kimi kullanıcıların 70.000 kilometrede debriyajı bitebiliyor. Bu nedenle debriyaj ömrü tamamen senin kullanımına bağlıdır. Ancak 60.000 kilometreden sonra pedal sertleşir ve kullanmak bir hayli zorlaşır. Filtrelere sadece yaz ya da kış mevsiminde değil araç performansını etkilemesi nedeniyle her daim bakılmalı ve gerekli durumda filtreler yenilenmelidir. Aracınızın sizi yarı yolda bırakmaması için motorunuzla çok iyi anlaşmalısınız. Kat edilen mesafe ya da aracın kullanım yılı dikkate alınarak yapılan motor bakımları, genellikle yaz ve kış başlarında 1 ya da 2 kez gerçekleştiriliyor. Yağ filtresi, yine her bakımda kontrol edilen ve gerekirse değiştirilen parçalardan biri olarak biliniyor. Sürtünmeyi engelleyen motor yağının sürekli temiz kalmasını sağlayan bu parça, kirlenmesi durumunda dönemsel bakımlar kapsamında değiştiriliyor.

Otomobilinizin içerisinde yakıt dışında; motor yağı, antifriz, su ve silecek suyu gibi farklı sıvılar da bulunuyor. Bunlardan ilki motor içerisindeki suyun donmaması için kullanılan antifriz sıvısı. Aracınızda yer alan bir diğer önemli sıvı ise otomobilin ön ve arka camlarını temizlemenize yardımcı olan silecek suyudur. Bu sıvının azalması ya da tamamen bitmesi halinde sileceklerin çalıştırılması, silecek mekanizması başta olmak üzere birçok mekanizmayı kötü etkileyecektir. Araç bakım süreci dâhilinde motor yağına ek olarak antifriz ve su takviyesi gerekliyse yapılmaktadır. Motor yağı, antifriz ve su takviyesini bakım zamanı gelmeden sen de kolaylıkla yapabilir ve aracın sayesinde yaşadığın keyifli sürüş deneyimini kesintisiz hale getirebilirsin. Tabii, bu arada aküyü de düzenli olarak kontrol etmeyi unutmamalısınız.

 

Akü en genel manada otomobiliniz için gerekli olan elektriği üreterek otomobilinizi harekete geçiren ya da klima gibi konforunuz için geliştirilen özel teknolojilerde size yardımcı olmaktadır. Akünün azalmaya başladığını, otomobilin marşına bastığınızda duyduğunuz cılız seste mutlaka anlayabilirsiniz. Akü bittiğinde aracın yolda kalması her ihtimali için, akünün bitmesine izin verilmeden, şarj edilmesi gerekmektedir. Aküler her beş yılda bir teknik servisler tarafından kontrol edilir. Fakat sürücülerin de düzenli olarak aküye kulak vermesi bekleniyor. Otomobillinde navigasyon, klima, multi medya ekranı, radyo, elektrikli aynalara kadar birçok elektronik alet bulunuyor. Bunlardan bazılarının düzenli bakıma bazılarınınsa bakıma ek olarak kullanırken dikkat etmek gerekiyor. Önceliği yaz ya da kış fark etmeksizin çalışan klimaya verelim. Klima, otomobilinin ısı ve nem dengesini korumana yardımcı olurken içeri giren havayı da temizliyor. İçerisinde klima sıvısı denilen özel bir sıvı karşımı bulunuyor ve düzenli olarak kontrol edilmesi gerekiyor.

Araç bakım; aracınızın belli aralıklarla kontrol, ayar ve değiştirme işlemlerinin gerçekleştirilmesi işlemidir ve aracınızın performansı açısından büyük önem arz etmektedir. Aracınızın periyodik bakımı, yılda bir kez gerçekleştirilmesi gereken bir işlemdir. Bunun dışında dönemsel bakımın zamanı aracın kullanım şartları, kilometre değişim aralığına göre de belirlenebilir. Periyodik bakımların zamanında yapılması aracın daha uzun ömürlü olmasını, yakıt tasarrufunu ve daha güvenli bir şekilde çalışmasını sağlamaktadır. Aracınıza yapılan periyodik bakımın amacı ise; aracınızın performansını en iyi olacağı durumda muhafaza etmek, ileride ciddi sorunlara neden olabilecek sorunları ortadan kaldırmak, yapacağınız yolculukları güvenli hale getirmek ve aracın kanun ve düzenlemelere uygun olarak çalışmasını sağlamaktır. Araç bakımları periyodik bakım ve ağır bakım olarak ikiye ayrılır. Periyodik bakımlar aracınızın sorunsuz çalışması için filtre, yağ, vb. detaylı kontrolleri içerir.

Aracınızın daha az servise ihtiyaç duyması ve bakımlı görünmesi için yapabileceklerinizden bazıları:

 

ü  Aracınızı ilk 1.500 km.de çok hızlı kullanmamaya çalışın. Sıfır alınan araçların motorlarının açılması için bu önemlidir.

ü  Aktarma parçalarının aşınmasını önlemek için arabanızı aşırı yüklemekten kaçınmanız gerekir.

ü  Aracınızı aşırı hızlı kullanmak daha hızlı yıpranmasına neden olacaktır.

ü  Ani kalkış ve sert fren yaparak aracınızın ömrünü kısaltırsınız.

ü  Daha iyi bir yol tutuÅŸu için lastik diÅŸ derinlikleri kontrol etmeyi unutmayınız.

Tüm bu önlemler aracınızı daha uzun süre ve daha verimli kullanmanızı saÄŸlayacaktır. Bu bakımlar sizin, sevdiklerinizin ve trafikteki diÄŸer insanların hayatını riskten korur ve bütçe planlamanızın olumsuz etkilenmesinin önüne geçer.  Bu hizmeti de güvenli, kesintisiz ve kaliteli bir ÅŸekilde almanız için sizinleyiz.