EMNİYET KEMERİ KULLANIMI VE ÖNEMİ

                                                                        EMNÄ°YET KEMERÄ° KULLANIMI VE ÖNEMÄ°

Dünya SaÄŸlık Örgütü’ne (WHO) göre trafik kazası yaralanmalarından dolayı yılda yaklaşık bir milyon fazla kiÅŸi vefat etmektedir. Trafik kazalarına yönelik birincil korumada tehlikeli olan çevre etmenlerinin giderilmesi,  kiÅŸilerin güvenli davranmaları, ikincil korumada ise emniyet kemeri (EK) gibi kiÅŸisel koruyucuların kullanılması amaçlanmaktadır. Türkiye’de emniyet kemeri kullanımı, 18.06.1986 tarihinden itibaren ÅŸehirlerarası karayollarında otomobil ve tescil bakımından otomobil gibi iÅŸlem gören arazi taşıtları ve minibüslerde sürücüsü ve yanında oturan yolcular için baÅŸlatılmıştır. 01.01.1992 tarihinden itibaren ise ÅŸehir içi yollarda da ticari otomobil ve minibüsle yolcu taşımacılığı yapan araç sürücüleri hariç, otomobil ve otomobil gibi tescil iÅŸlemi gören arazi taşıtları ve minibüs gibi taşıtların sürücüleri ile ön koltuÄŸunda oturan yolcularına emniyet kemeri takma zorunluluÄŸu getirilmiÅŸtir. Kaza istatistikleri, emniyet kemerinin, otomobildeki hayat kurtaran araçlarından birisidir. 30 kilometre hızda oluÅŸan bir kazada, arka koltuktaki yetiÅŸkin bir yolcu bir filin ağırlığına eÅŸit olan 3,5 tonluk bir güçle öne fırlatılmaktadır. Emniyet kemeri kullanılmadığında, bu durum yolcunun ölümü veya ağır yaralanmasıyla sonuçlanmasının yanı sıra ön koltuktaki yolcuların da zarar görmesine sebebiyet vermektedir. EGM kaza istatistiklerinde 2001 yılında meydana gelen kazaların %88.79'unun yerleÅŸim alanları içinde meydana geldiÄŸi ve yaralanmaların %66.03'ünün, ölümlerin ise %44.31'inin bu kazalar sonucu ortaya çıktığı görülmektedir.

 

Emniyet kemeri, toplum genelinde sıkıcı bir mecburiyet olarak görülse de hayat kurtaran çok önemli bir tedbirdir. Ön ya da arka koltukta seyahat etmeniz fark etmeksizin kesinlikle emniyet kemerinizi takmanız ve kendinizi olası bir çarpma etkisinden korumak üzere bu önemli tedbiri almanız gerekecektir. Arabanıza bindiğinizde doğru ve rahat oturma pozisyonuna geçtikten ve eğer sürücü iseniz aynaları ayarladıktan hemen sonra emniyet kemerini takmanız gerekir. Hızın ne olduğu, ne mesafede ilerleyeceğiniz fark etmez. Çünkü emniyet kemeri sadece yüksek hızda söz konusu olabilecek kazalardan korunmak için değildir. Her durumda bir gerekliliktir. Araç kullananlar ve yolcular için trafik kazalarına karşı alınacak en etkili önlem emniyet kemerini takmaktan geçmektedir. Ağır giden trafikte bile öndeki araca çarpmanız ya da arkadan size çarpılması halinde kemeriniz yoksa önce öne sonra geriye doğru savrulma ihtimaliniz vardır. Her ihtimale karşı emniyet kemerinizi takınız. Bu savrulma ile de başınızı, omzunuzu, kollarınızı, göğsünüzü çarpmanıza neden olacaktır. Bu da çürük, ezik ya da morarma oluşmasına sebep olabilir. Aynı çarpma etkisi daha hızlı ilerlediğiniz bir trafikte yaşanırsa ve emniyet kemeriniz takılı değilse kırıklar, ciddi sarsıntılara hatta ölümle sonuçlanan darbeler söz konusu olabilmektedir.

Ölümle sonuçlanan tüm kazalarda emniyet kemeri kullananların % 24,8’i hiç zarar görmeden kazayı atlatırken, emniyet kemeri kullanmayanlarda bu oran % 6,3’tür. Farklı araştırmalarda ise arka koltukta emniyet kemeri kullanımının, arka koltukta meydana gelen ölüm ve yaralanmaların 2/3'nün ve ön koltukta ölümlerin ise % 6'sını önlediği saptanmıştır. Bütün ağır yaralanmalarda ise, arka koltuk emniyet kemerleri yaralanmanın şiddetini % 50 oranında azaltmaktadır. Emniyet kemeri, trafik kuralları için değil sizin, kendi hayatınızı, sağlığınızı, vücut bütünlüğünüzü korumanız için gereklidir. Kazalarda emniyet kemeri takılı olmayanların 26 milisaniyede saatte 80 kilometre süratle araç içinde harekete devam ettikleri,92 milisaniye sonra da camdan fırladıkları belirtildi. TRL (İngiltere Ulaşım Araştırma Laboratuarı) analizleri, ön koltuk yolcularının tamamına yakınının emniyet kemeri takmasına karşılık, daha düşük oranda emniyet kemeri kullanan arka koltuk yolcularının yaralanma riskinin 2 kat, fırlatılma riskinin ise 7 kat daha fazla olduğu ortaya koymuştur. Emniyet kemeri takmamış arka koltuk yolcuları en çok kafa, yüz ve boyun zedelenmelerine maruz kalmaktadır. Arka koltuk yolcularının en büyük yaralanma nedeni fırlatılmadır. 1984 Avusturya 01/1984 tarihinden sonra imal edilen araçlarda arka koltuk kemerlerini zorunlu hale getirdi. Batı Almanya 05/1979 tarihinden sonra üretilen araçlarda arka koltuk emniyet kemerlerini zorunlu hale getirdi. Kanada'nın 10 eyaletinden 7'si bu tarihten itibaren, hareket eden araçların sürücü ve yolcularına kendileri için uygun olan emniyet kemerlerini kullanma zorunluluğu getirdi.

 

Emniyet kemeri kullanımı trafik kazalarında olası ölüm riskini sürücü ve ön koltuk yolcularında %50, arka koltuk yolcularında ise %75 oranına kadar azaltıyor. Kısa ve düşük hızdaki seyahatler sırasında emniyet kemeri kullanmamak ya da arka koltuk yolcularının emniyet kemeri kullanılmadığı durumlar ise emniyet kemeri ile ilgili yanlış uygulamaların en başında geliyor. Emniyet kemeri, aracın hızı ne olursa olsun ani çarpma ve fren yapma sonucunda araç içinde savrulmayı önler. Araç içinde savrulmak kafanızı, vücudunuzu çarpmanıza neden olarak çok önemli sağlık problemlerine sebep olabilir. Genel bir ifade ile belirtecek olursak emniyet kemeri kullanımının zorunlu olduğu ülkelerdeki ölüm ve yaralanma oranları, kullanımın zorunlu olmadığı ülkelere göre % 40 daha az olmaktadır. Motorlu araç kazalarında ceninin ölümü annenin de ölümüne yol açabilir. Doğmamış çocuğunuza sağlayacağınız en güzel koruma üç noktalı emniyet kemerini kullanmanız olacaktır. Bel hizasındaki şerit çıkıntı oluşturan hamile karnının alt kısmından, karına baskı yapmayacak şekilde geçmelidir. Omuzdan gelen şerit ise normal kullanımdaki gibi göğüs kafesi üzerinden çapraz ve normale göre daha gevşek şekilde geçmelidir. Emniyet kemerinin her iki şeridi de doğru kullanılıyorsa, cenin için hiçbir risk oluşturmaz. Bu şekilde hem annenin hem de bebeğin güvenliği sağlanmış olur.

Kısa mesafelerde ve düşük hızlarda emniyet kemeri takmamak yapılan en büyük hatalardan biridir. Lütfen bazı basite alınan kuralları göz ardı etmeyelim. Kurallar belli düzeni saÄŸlamak için ortaya çıkmıştır. Oysa düşük hızlarda bile ciddi yaralanma tehlikesi vardır ve bunun için en iyi önlem emniyet kemeri takmaktan geçmektedir.  Otoyollarda 1 olan kaza riski ÅŸehirlerarası yollarda 3 iken ÅŸehir içi yollarda 5 olmaktadır. Bu sonuç, ÅŸehir içi trafikte emniyet kemeri kullanılmamasının ne derecede hatalı olduÄŸunu göstermektedir. Arka koltukta otururken emniyet kemeri takmamak, Oysa arka koltukta kemer takmadan oturan bir kiÅŸi yalnızca kendini deÄŸil kaza sırasında fırlayıp çarpabileceÄŸinden diÄŸerlerini de tehlikeye atmaktadır Oysa emniyet kemerini takmayan bir kiÅŸi, sadece hava yastığının ÅŸiddetle çarpması yüzünden yaralanabilir hatta ölebilir.

 

Koltukta gövdenizin sırt kısmını tamamen koltuğa yaslamış olarak oturmalısınız. Yana yatık olarak oturuyorsanız veya aracınızın koltuk ayarını, oturuş şeklinizi bozacak şekilde ayarladıysanız emniyet kemerinin koruyucu özelliği de maalesef düşük olacaktır. Vücudumuza yapışmayan emniyet kemeri koruyuculuğunu ortadan kaldırıyor. Emniyet kemerini taktıktan sonra elimizle boşluk alıp, hem alt hem de üst kısmın tamamen vücudumuza temas etmesini sağlamak gerekir. Gideceğiniz mesafe hangi uzunlukta olursa olsun, mutlaka emniyet kemeri kullanın. Ön ve arka koltuklardaki tüm yolcuların emniyet kemerlerini mutlaka takmalarını sağlayın. Kemeri kurallara uygun olarak takın. Alt şerit göbeğin üstünden değil, kalçaların hizasından, çapraz şerit ise omuzun üzerinden ve göğsün ortasından geçirilmelidir. Şeritler gergin olmalıdır. Kemeri bağlarken üzerinizde palto vs. gibi kalın giysiler olmamalıdır, kalın giysiler kemerin etkinliğini azaltır.

                                                                                                             "EMNÄ°YET KEMERÄ° HAYAT KURTARIR!"