GÜVENLİ SÜRÜŞ VE TEKNİKLERİ

                                                                                                             GÃœVENLÄ° SÃœRÜŞ VE TEKNÄ°KLERÄ°

Sürücünün; kullandığı aracının donanım ve özellikleri ile limitlerini tam olarak tanıması gerekmektedir. Güvenli sürüş; sürücünün sürüş esnasında aracına tam olarak egemen olabilmesi için çok deÄŸiÅŸken özellik ve hareketliliÄŸe sahip trafik ortamında savunmaya dayalı sürüş tekniklerini benimsemesi ve uygulayabilmesi, aracını kurallara, yol ve hava koÅŸullarına uygun ve diÄŸer sürücüler için tehlike oluÅŸturmayacak ÅŸekilde kullanarak sürüşünü en güvenli ÅŸekilde tamamlamasına denilmektedir. TrafiÄŸe çıkmak önemli bir karar sürecidir. Sürücü belgesi almış olmak bunun ilk koÅŸuludur. Ancak araç sürmeden önce, trafiÄŸe çıkmanın aracınızdaki sevdikleriniz ve çevrenizdeki diÄŸer sürücüler açısından ciddi bir sorumluluk olduÄŸunu kavramış olmalısınız. Son yıllarda ülkemizde adını sıklıkla duyduÄŸumuz güvenli sürüş teknikleri ile yaÅŸanacak trafik kazalarını minimuma indirmek mümkündür.  Sürücü yani ehliyet belgesine sahip olmayanlar trafiÄŸe çıkması yasaktır. Bu ÅŸekildeki deneyimsizlikler trafiÄŸi aksatmamalıdır. Bu nedenle deneyimsiz sürücüler, trafiÄŸin az olduÄŸu saatler ve güzergâhları tercih etmeli ve deneyim biraz daha arttığında ise yoÄŸun trafiÄŸe girilmelidir. Karayolları Genel Müdürlüğü verilerine göre 2017’ten bugüne Türkiye’deki araç sayısı yaklaşık üç katına çıkarak 2018-19 yılında 21 milyon 90 bine ulaÅŸtı. Trafikte yer alan araçların %53’lük kısmını otomobiller oluÅŸtururken, geriye kalan %47’lik kısmını sırasıyla kamyonet, motosiklet, kamyon, minibüs ve otobüsler oluÅŸturmaktadır. Ãœlkemizde her yıl yaÅŸanan trafik kazaları, can ve mal kaybına sebep olmaktadır. Trafik kazaları verilerine göre ölüm ve yaralanma ile sonuçlanan pek çok kaza meydana gelirken bunların büyük bir kısmı yerleÅŸim yerlerinde ve daha azı da yerleÅŸim yerleri dışında meydana gelmektedir.  Trafik kazalarından hem sürücülerin hem yolcuların hem de yayaların korunması için gereken önlemlerin önce devlet eliyle alınması ve trafikte güvenle ilerlemeyi saÄŸlayacak çalışmaların sunulması gerekir. Trafikte yaÅŸanan kötü sonuçlar hayati açıdan ölümcül olmakla birlikte aynı zamanda maddi açıdan da zarar vericidir. Ãœlkemizde gerçekleÅŸen kazalar incelendiÄŸinde %90’nın üzerinde bir oranda sürücünün bilgi ve sürüş deneyim eksikliÄŸinden kaynaklandığı bilinmektedir.

 

Sürücü belgesini almış olmak, trafikte sürüş için yeterli olmamaktadır.  Mutlaka güvenli sürüş eÄŸitimi alınız. Güvenli sürüş eÄŸitimleri size; gece, riskli durumlarda, kaygan zeminde nasıl daha güvenli araç kullanabileceÄŸiniz konusunda size faydalı bilgiler vermektedir. Böyle bir kursa katılacaksanız, eÄŸitmenlerin Türkiye Otomobil Sporları Federasyonundan (TOSFED) onaylı belgeleri olmasına mutlaka dikkat ediniz. Trafik kurallarına uymak bir mecburiyettir.  Fakat trafiÄŸe çıkan her sürücü, bu kurallara uymayı bir ilke olarak kabul etmelidir.  Güvenli sürüş içi mutlaka seyreden trafiÄŸi mesafenizi kısa tutmadan takip ediniz. Sürekli geçiÅŸler yapmaya çalışmayınız. Sol ÅŸeridin acil durumlarda kullanılması gerektiÄŸini unutmayın. Dönüşlerinizde mutlaka sinyal verin. Gece ve gündüz sürüşlerinizde farlarınızı yakın. Dönüşlerde hızınızı yavaÅŸlatın ve uygun zamanı bekleyerek acele etmeden dönün. Dışarıdan, diÄŸer sürücülerden gelecek tepkileri kesinlikle umursamayın. Uygun bir dille söylemek gerekirse, asla gaza gelmeyin. Sabırlı ve hoÅŸgörülü olmaya çalışın. Uykusuz, yorgun ve hasta olarak yola asla yola çıkmayın. Bunun yanından reflekslere etki edecek ve uyku getirecek ilaç kullanıldıysa, mümkün olduÄŸunca araç kullanılmamalıdır. Kış mevsimlerinde ise kar lastikleri ve zincir aracınızı daha iyi tutunmasını saÄŸlamaktadır. Kar lastikleri 4 tekerleÄŸe de mutlaka takılmalıdır. Havası inik ve geniÅŸ lastikler daha az, normal basınçta ÅŸiÅŸirilmiÅŸ lastikler daha fazla tutunma saÄŸlamaktadır. Güvenli sürüş eÄŸitimi aslında otomobil egemen ve kontrol becerilerinin kazandırılmasını saÄŸlar. Sonrasında ise yol güvenliÄŸi kapsamında sürücülere yolda olmaktan kaynaklanan riskleri yönetebilecek zihinsel ve fiziksel becerilerin geliÅŸtirilmesine saÄŸlayan faydalı bir programdır. Güvenli ve keyifli bir sürüş için gerekli olan gözlem, analiz ve planlama becerilerinin geliÅŸtirilmesinin yanı sıra ve trafikte farkındalığı arttırmaya yönelik teori ile beraber her tip yolda yapılan sürüş, gözlem ve deÄŸerlendirmeleri kapsamaktadır.

Temelde bilmeniz gereken güvenli sürüş tekniğini uygulamalısınız. Bunlardan bazıları şunlardır;

1. Araç bakımı; Aracınızın yaz ve kış bakımını ihmal etmemeniz gerekir. Bakımlı bir araçla yolda kalma ve kaza yapma riskinizi en aza indirgemiş olursunuz. Özellikle uzun yol öncesi aracınızın dönemsel bakımını yaptırmayı ihmal etmeyin. Aracınızın temizliği de en az araç bakımı kadar önemlidir. Camların, aynaların ve farların görüş alanınızı engelleyecek şekilde kirli olmamasına özen gösterin. Temiz bir araç trafikte fark edilmeniz açısından önemlidir.

2. Emniyet kemeri; Sürücü koltuğuna oturma zamanınız geldiyse ilk işiniz emniyet kemeri takmak ve aracınızdaki yolculara da emniyet kemeri takmalarını söylemek olmalıdır. Emniyet kemeri, kaza anında ve ani manevralarda bedeni zararları engelleyen en önemli aksesuardır.

3. Mesafe ve hız koruma; Sürüş sırasında önünüzdeki araçla aranızdaki takip mesafesini korumanız ve şehir içi yolarda hız limitine uymanız ani frenlerde kaza yapma riskini azaltır. Akıcı bir trafikte takip mesafesini korumanız ani frenlerde meydana gelebilecek trafik kazalarını önler. Okul bölgesi, şehrin kalabalık noktaları gibi trafiğin aniden yaya ile karşılaşacağı noktalarda hızınızı düşürmeli ve dikkatinizi her an olduğu gibi sadece yola vermelisiniz.

 4. Sadece yol ile meÅŸgul olun; Sürüş sırasında yemek yemek ya da bir ÅŸeyler içmek, uzun sohbetlere dalmak, yolcularla tartışmak, diÄŸer araçları incelemek, sigara içmek, çantanızda bir ÅŸeyler aramak, yüksek sesle müzik dinlemek, telefonla konuÅŸmak dikkatinizi dağıtabilecek unsurlardır. Direksiyona geçtiÄŸiniz andan itibaren tüm dikkatiniz yolda ve aynalarda olmalıdır.

5. Yorulduysanız bir müddet dinlenin; Uzun bir yolculuğa çıkacaksanız, en fazla 3 saatte bir mola vermelisiniz. Bundan daha uzun süre araç kullanmanız dikkatinizin dağılmasına ve hata yapmanıza neden olur. Molalarınızı hem kendiniz hem de aracınız için verdiğinizi unutmayın. Özellikle sıcak havalarda kesintisiz sürüş, lastiklerde basıncın artmasına ve lastiklerin aşınmasına neden olur. Bu nedenle 3 saatte bir verilen mola lastik basıncı kontrolü için de bir fırsattır.

6. Trafik sigortası ve kaskonuzu mutlaka yapın; Trafik sigortası, yapılması zorunlu olan bir sigortadır ve sizi kusurlu olduğunuz trafik kazalarında karşı tarafa olan maddi yükümlülükten kurtarır. Kasko ise trafik kazası sonucunda ya da aracınızın yanması, çalınması ve çalınmaya teşebbüs edilmesi durumlarında aracınızda oluşabilecek zararları güvence altına alır. Bu nedenle; her iki poliçenizin de yenileme dönemi geldiyse, poliçelerinizi yenilemeden trafiğe çıkmamanızda yarar var.

 

 

Güvenli sürüş diÄŸer altın kurallarda ÅŸunlardır;  için, Trafik kurallarının hatırlatıcısı olan trafik iÅŸaret ve levhalarına mutlaka uyun. Emniyet kemerinizi takın, araçtaki diÄŸer kiÅŸilerin emniyet kemerini takmalarını isteyin ve tüm emniyet kemerleri takılmadan hareket etmemeyi bir alışkanlık haline getirin. Yol durumuna, trafik ve yayaların yoÄŸunluÄŸuna ve hava ÅŸartlarına göre gerekiyorsa hızınızı düşürünüz. Trafikte karşılaÅŸabileceÄŸiniz her türden tehlikelere karşı vereceÄŸiniz tepkileri önceden düşünün. Her hızda ve hava koÅŸulunda fren için ne kadar duruÅŸ mesafesi olduÄŸunu hesaplamayı öğrenin. Uygun ortamlarda yol tutuÅŸunu görebilmek için frenlerinizi deneyin. Hızınızı yolun mevcut durumuna göre ayarlayın. Takip ettiÄŸiniz araçla aranızda her zaman yeterli emniyet mesafesini bırakmaya dikkat edin ve takip ettiÄŸiniz araçlarla yakın hızlarda sürün. Hızınızı dönemece girmeden önce azaltın, Dönemece hızlı girmek aracınızın savrulmasına ve kaza yapmanıza neden olabilir. Yüksek hızlarda seyir halindeyken ani manevralar yapmayın. Direksiyonu her zaman iki elinizle tutmaya özen gösterin. Åžerit deÄŸiÅŸtirmelerde ve sollamalarda ise ayna kontrolünü yapın ve mutlaka sinyal vermeye çalışınız. EÄŸer önünüzde giden araç, ani bir manevra yaparsa siz de onun izinden gidin. Tehlikeli durumlarla karşılaÅŸmanız durumunda durma kararını verdiÄŸiniz andan itibaren fren pedalına tüm gücünüzle basın, çarpışma gerçekleÅŸecek diye fren pedalına basmayı bırakmayın. Aracınızda ABS fren sistemi mevcutsa, frenleme esnasında size en az zararı verecek etkin manevralar yapın. Sürüş esnasında sigara içmeyiniz. Uzun yolculuklarda molalarınızı mutlaka planlayın ve öle yola çıkınız.

Hepimiz kuralsızlığın kargaşaya yol açtığını biliriz. Ancak, trafikte kuralsızlık, kazaları, en kötüsü de yaralanma ve ölümleri beraberinde getiriyor. Trafik kazalarındaki maddi ve bedeni kayıpların önüne geçilmesi için trafik kuralları konusunda bilinçli olunması gerekiyor. "Yalnızca kuralları bilmekle, hata yapmamakla iyi sürücü olunmamaktadır. Eğer karşındakinin yaptığı hatayı önleyebiliyorsan, o zaman iyi sürücü olursun."