TRAFÄ°K PROBLEMLERÄ° VE NEDENLERÄ°

                                                                                                      TRAFÄ°K PROBLEMLERÄ° VE NEDENLERÄ°

Karayolu ile seyir halinde olan bir veya birden fazla aracın karıştığı ölüm, yaralanma veya maddi hasar ile sonuçlanan hadiselere ‘Trafik Kazası’ denir. Türkiye’de yaÅŸanan trafik kazası sayısı maalesef gün geçtikçe artmaktadır. Bütün dünyada trafik kazaları, yaralanmaya sebep olan kazalar arasında birinci sırada yer almaktadır. Åžehir yaÅŸamının yol açtığı en büyük problemlerden biri de trafiktir. Ayrıca yolları tıkayan ve hava kirliliÄŸine yol açan bu olumsuzluklar karşımız büyük bir sorun olarak çıkmaktadır. . Türkiye Ä°statistik Kurumu’nun (TÜİK) verilerine göre sürücü, yaya, araç, yol ve yolcu gibi faktörlerden kaynaklanan trafik kazalarının %98’inde insan hatası öne çıkıyor.  Åžehirde oturan milyonlarca kiÅŸinin her gün yaÅŸadığı bu sıkıntı maalesef pek hafifleyeceÄŸini düşünmemekteyiz. Hızla çoÄŸalan araç sayısının yanında bilinçsiz sürücülerin çoÄŸalması trafik kazalarına sebebiyet vermektedir. Sadece ehliyet alarak hiç pratik yapmadan trafikte araç kullanılacağını düşünen kiÅŸilerin sayısı da arttığından riskli durumlar oluÅŸabiliyor. Türkiye'nin ulaşım politikalarında yapılan yanlışlar da sonucu ortaya çıkan sonuç trafik kazalarında normalin çok üstündeki can kayıpları, yok olan maddi deÄŸerler, ulaşım araçlarının çevrede yarattığı sorunlar olarak maalesef karşımıza çıkmaktadır. Problemin temelinde ise, kent kültürünün ve birlikte yaÅŸamanın tüm dünyada geçerli kurallarına, özellikle de trafik kurallarına uymakta gösterilen isteksizlik yatmaktadır. EÄŸitimdeki yetersizlik, insanların kendi çıkarlarıyla toplumsal çıkar baÄŸlantısını engellemektedir. Bu sebepleri tamamen ortadan kaldırmak imkânsızdır. Ancak azaltmak adına yapılabilecek çok ÅŸey iyi ÅŸeyler vardır. Ãœlkemizde trafik kültürünün oluÅŸması ve trafik probleminin kalıcı olarak çözülebilmesi için, bu konuda toplumsal bilinçlenmenin olması gereklidir. Bilinçli, nitelikli, sorumluluk sahibi ve trafik kültürü oluÅŸmuÅŸ sürücü ve yayaların yetiÅŸtirilmesi ancak ve ancak eÄŸitimle gerçekleÅŸebilir. Kötü hava ÅŸartlarına karşın açık havalarda daha fazla ölümlü kaza olmaktadır. Olumsuz hava Åžartlarında hem daha az sayıda araç trafiÄŸe çıkmakta hem de yola çıkan sürücüler daha dikkatli olmaya çalışmaktadır.

Toplumsal bilinçlenmenin oluşturulması için;

1.  Basın ve yayın kuruluÅŸları, konuyla ilgili kurum, vakıf ve dernekler yardımıyla toplumun trafik problemine sahip çıkması saÄŸlanmalıdır.

2. Yapılması gereken işlerde bir araya gelinerek kamuoyu baskısı oluşturulması sağlanmalıdır.

3.  Sadece trafik polisi ya da jandarmanın deÄŸil trafiÄŸe katılan herkesin birbirini denetlemesi saÄŸlanmalıdır. Bunun için, Fahri Trafik MüfettiÅŸliÄŸi yaygınlaÅŸtırılırken, 155 Alo Trafik, 156 Alo Jandarmaya önem verilmelidir. EÄŸer mutlaka araba kullanmanız gerekiyorsa, birkaç kiÅŸiyle anlaÅŸarak tek arabayla gidip gidemeyeceÄŸinizi gözden geçirmelisiniz. Bu, yoÄŸun saatlerdeki trafiÄŸi hafifletmenin en etkili yollarından biridir.

Yük ve yolcu taşımacılığının %90’ı aÅŸkın bir kısmının ÅŸehir içi ve ÅŸehirlerarası karayollarımız üzerinden yapılmasına raÄŸmen, trafik alt yapısında ve kamuoyundaki trafik bilincinde yeterli geliÅŸme saÄŸlanamaması sebebiyle trafik, ülkemizin en öncelikli çözülmesi gereken problemlerin arasında yer alır.  Bisikletin ÅŸehir içersinde kabul gören bir ulaşım aracı olmamasının yanı sıra, bir spor ve hobi aracı olarak bisiklet kullanımı da olması gereken düzeyde deÄŸildir. Fakat büyük ÅŸehirlerde dahi, ÅŸehirlerin keÅŸmekeÅŸinde kaçıp yeÅŸil ve nefes alınabilecek alanlara giderek vakit geçirmek doÄŸayla baÅŸ baÅŸa kalıp bisiklet kullanmak mümkün iken, ÅŸehirlerde yaÅŸayan insanlar boÅŸ vakitlerini deÄŸerlendirmek amacı ile de tercihlerini yine beton binalar ve kapalı mekânlar içerisinde kalmaktan yana kullanmaktadırlar.  Yol önemli bir konu olup üzerinde durulmaktadır. Fakat belki bazı kesimlerde henüz ikmal edilmemiÅŸ bölümler bulunabilir. Ayrıca her gün çoÄŸalan ağır tonajlı ve küçük araçlar için mükemmel yolu her zaman hazır tutmak ayrı bir iÅŸlem ve imkân gerektirir.

Genelde ya tasarruf sebebiyle, ya ihmalle ya da seyir sayısının çokluğu sebebiyle araçlara zamanında iyi bakım yapılamamaktadır. Birçok araç onarıma muhtaç halde sefere çıkmakta bu da kazalara ayrı bir sebep olmaktadır. Araç bakımı insan bakımı kadar önemlidir. Özel araç sahipleri veya ticari araç sürücüleri çok zaman ya uykusuz ve yorgun yola çıkmakta veya yeterince ehil bulunmamaktadırlar ya da tanımadıkları yolda fazla hız yapmaktadırlar. Bunlarda kaza sebepleri arasında yer arasında yer alan belli başlı nedenler arasındadır.

 Trafik kazaları ile ilgili diÄŸer faktörleri ÅŸu ÅŸekilde sıralayabiliriz: Ãœlkemiz, yolcu ve yük taşımacılığında yaklaşık tüm yükü karayollarına vermiÅŸtir. Bunun doÄŸal sonucu olarak karayolu taşıt trafiÄŸi her geçen gün daha da artmış, yetersiz altyapı ve denetimsizlik neticesinde kaza sayıları üzücü boyutlara ulaÅŸmıştır. Alternatif diÄŸer ulaşım türlerine insanlar teÅŸvik edilerek, karayolu trafiÄŸinin yükü azaltılmalıdır. Personel sayısının azlığı ve donanım yetersizliÄŸi nedeniyle trafik denetimleri yeterince etkili olamamaktadır. Ayrıca ödenmeyen trafik cezalarının belli bir süre sonra sabit kalması, cezanın caydırıcılık özelliÄŸini azaltmaktadır. Trafik polisleri, asıl görevleri olan trafiÄŸi denetleme ve düzenleme iÅŸlerine yoÄŸunlaÅŸtırılmalı, tescil iÅŸlemleri ve istatistik verileri tutmak gibi konular baÅŸka kurumlarca yapılmalıdır. Trafik eÄŸitimi insanlara hayatın her devresinde verilmeli, sürücü kursları daha iyi denetlenmelidir. Trafik konusuna bilimsel açıdan yaklaşılmalı, trafik ve ulaşım mühendisliÄŸi adı altında bir meslek dalı oluÅŸturulmalıdır. Ä°mar yasasında gerekli deÄŸiÅŸiklikler yapılmalıdır.  Kaza istatistikleri gelecekte yapılması gerekenlere yol gösterebilmesi açısından daha hassas ve bilinçli hazırlanmalıdır. Kaza sonrası yapılan ilk ve acil saÄŸlık müdahalesi konusunda mevcut eksiklikleri giderilmelidir. Ağır vasıta sürücüleri daha iyi denetlenmeli ve eÄŸitimleri konusunda gerekenler yapılmalıdır.

Sonuç olarak trafik kazaları tamamen ortadan kaldırılamaz ancak minimum seviyeye indirmek adına çaba gösterebilir. Karşıdan karşıya geçerken trafik ışıklarına uyun. Trafik ışıklarının olmadığı yerlerde üst geçitleri değerlendirin. Üst geçit de yoksa yol tamamen güvenli hale geldiğinde karşıdan karşıya geçebilirsiniz. Kazaların oluşumunda büyük paya sahip olan yol kusurlarını ortadan kaldırmak için; proje aşamasında yol geometrik standartlarının seçiminde hassas olunmalı ve bu standartlar olabildiğince yüksek tutulmalıdır. Lütfen kurallara uyalım. Uymayanları uyaralım. Bu konu basite alınacak bir konu değildir. Hem canımız hem de başkalarının canına ve malına zarar verecek noktaya gelmeyelim. Bütün kuralları harfiyen yerine getirirsek kaza oranını da azaltmış olacağız. Çünkü Trafik kuralları hayattır…